1. stupeň jogové cesty – Jama

1. stupeň jogové cesty Jama – doporučení správného jednání.

Někdy se o prvním stupni mluví jako o zákazech, ale ve skutečnosti to jsou pouhá doporučení, která nám mohou pomoci v našich každodenních situacích, při rozhodování, v našich myšlenkách. Dodržování těchto pravidel není podmínkou toho, abychom mohli praktikovat jógu. Praxe jógy nás k jejich dodržování dříve nebo později sama dovede a bude to spontánně a nenásilně. Sama vím, že pokud něco musím, rozhodně to dělat nebudu.

– Ahimsa – neubližovat
Zní to lehce a všichni si určitě ihned odškrtáváme. V tomto doporučení se skrývá neubližovat ostatním, zvířatům (odtud pramení mezi jogíny spousta vegetariánů), přírodě, ale ani sobě. Neubližovat slovem, činem, myšlenkou, pohledem. Nepřát nikomu nic zlého, přestože jeho činy zlé jsou.

– Satja – nelhat
Nelhat ostatním, ale ani sobě. Tzn. nic si nenalhávejme, buďme k sobě i ostatním upřímní.

– Asteja – nekrást
Nekrást a nepřivlasňovat si cizí majetek, myšlenky, čas, svobodu. Citově nikoho nevydírat.

– Brahmačarja – být zdrženlivý
Někdy se dokonce hovoří o zdrženlivosti sexuální, ale obecně se to vztahuje spíš k tomu, mít pod kontrolou své touhy a chtíč a nenechat se ovládat pudy.

– Aparigraha – nehromadit
Cílem jógy není, nic nevlastnit, nic si nekoupit, po ničem netoužit. Cílem je, abychom těch věcí a snů nebyli otrokem. Tzn. pořiďme si pěknou věc, pokud po ní toužíme, ale nenechme se tou věcí ovládat, nedovolme, aby to byl smysl našeho života.

Namaste!

jama