3. stupeň jogové cesty – Asana

3. STUPEŇ JOGOVÉ CESTY: ASANAVěděli jste, že sanskrtský název „ásána“ znamená v překladu pohodlná pozice? Teď už je asi jasné, že i v pozicích, které mohou na první pohled vypadat krkolomně a dost nepohodlně, bysme se měli cítit hlavně příjemně. Pozice se stává dokonalou tehdy, kdy ji provádíme bez námahy a jsme schopni v ní relaxovat. Pokud s jógou začínáte, určitě vám to přijde víc vtipné než reálné, ale věřte, že pravidelnou praxí zjistíte, že je to opravdová meditace v pohybu, kdy nepřemýšlíte nad pohybem, ale nad tím, jak se v dané pozici cítíte.

Každá pozice má svůj tvar a svůj význam. Pozice ve stoji zpevňují a zflexibilňují tělo, balanční pozice upevňují naše sebevědomí, učí nás koncentraci, rotační pozice nás detoxikují, masírují vnitřní orgány, předklonové pozice nás učí pokoře, záklonové pozice nám dodávají energii, otevírají srdíčko, převrácené pozice typu svíčka a stoj na hlavě dodávají energii, ….a takhle bychom mohli pokračovat dlouho.

Každá ásána má svůj význam po fyzické i psychické stránce a my se vám budeme pokoušet přiblížit jednotlivé ásány a jejich přínosy.

Přejeme vám krásné letní dny….a těšíme se brzy společně na podložce.

11264732_1590457007882228_2130988043_n